Fra Bønne til kop - et indblik i Ugandas kaffeunivers
arrow_backTo the overview12 October 2025 | Rafiki ApS
Fra bønne til kop – et indblik i Ugandas kaffeunivers
For nylig havde vi den fantastiske mulighed for at følge kaffens rejse helt fra marken til koppen i Uganda. Vores tur begyndte i det naturskønne område omkring Sipi Falls, hvor vi besøgte de små lokale kaffefarme og mødte de passionerede landmænd bag hver eneste bønne. Det var en oplevelse at se, hvor de bor, og få indsigt i deres økonomi – og hvor afhængige de er af fair betaling fra os i den vestlige verden for at kunne opretholde et bæredygtigt liv.
Vi deltog aktivt i hele processen: plukning af kaffebær, skylning, sortering og afskalning. Hver detalje understregede det hårde arbejde og den dedikation, der ligger bag hver kop kaffe, vi nyder.
I Kampala ristede vi arabica-kaffe og deltog i en smagning af tre forskellige kaffetyper – robusta, arabica og liberica – sammen med vores samarbejdspartnerer samt den ugandiske baristamester, Ibrahim Kiganda, som i næste uge skal repræsenterer Uganda ved verdensmesterskaberne i Milano. Smagningen gav et inspirerende indblik i de forskellige bønners karakter og de subtile forskelle i smagsoplevelse.
Denne oplevelse har givet os en dybere forståelse for, hvordan fair handel gør en konkret forskel i lokalsamfund, og hvor meget kærlighed og håndværk der ligger i hver kop kaffe.

